Developed by JoomVision.com
Акціонерні товариства м. Проскурова на початку 20-х років XX століття.

 

Серед великої кількості товариств, що виникли в ті роки, чимало було акціонерних організацій, тобто таких, чий капітал утворювався з внесків пайовиків-акціонерів. У фондах Державного архіву Вінницької області є цікаві дані про акціонерні товариства м. Проскурова 1922-23 років. Ось їх перелік:

1. Транспортно-агентурне товариство "Вантажовідправник".
2. Товариство "Продуктообмін".
3. Товариство "Провідник".
4. Товариство "Товаровідправник".
5. Транспортне промислове кооперативне товариство "Експедитор".
6. Промислова артіль "Медовар".

Всі названі організації відрізнялись між собою за способами одержання прибутку і своїми фінансовими можливостями. Так, основний капітал "Продуктообміну" становив 324 мільйони карбованців грошовими знаками 1923 року, тоді як товариство "Провідник" могло розраховувати лише на 25 тисяч карбованців.

Кожне товариство чи артіль розробляли власний статут, який визначав основну мету їх діяльності, суму пайових внесків, процент прибутку тощо. Як правило, вартість акцій коливалась від 100 до 500 карбованців, відрахування з чистого прибутку - 10-20 процентів. Ось, наприклад, у чому вбачали мету функціонування вже згадуваного товариства "Продуктообмін" його засновники:

а) закупка, продаж і обмін сільськогосподарських продуктів;
б) здійснення комісійних операцій;
в) зберігання сільськогосподарських продуктів на власних складах;
г) транспортування різних товарів...

Подібні функції виконували й інші товариства (за виключенням артілі "Медовар", що була типовим промисловим акціонерним підприємством).

Деякі з вищеназваних організацій (зокрема, "Товаровідправник") розширювали сферу діяльності за межі країни, здійснюючи купівлю і продаж товарів на зарубіжних ринках. Судячи з прямих прибутків, акціонерні товариства відзначались високою ефективністю.

Поступальний розвиток нової економічної політики був насильно перерваний вже через декілька років, тому на початку 90-х доводиться починати все майже спочатку. Недаремно історичні розвідки про НЕП цікаві в наш час далеко не лише історикам та економістам.

 

 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02