"Звернення №1"
П'ятниця, 25 грудня 2015, 13:30

 

Законами України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" від 28 грудня 2014 року та "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" № 71-VII від 28 грудня 2014 року було суттєво розширено фінансову базу територіальних громад України, за рахунок чого бюджет м.Хмельницького додатково отримав понад 200 млн.грн.

Водночас законопроекти "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні", "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" та "Про Державний бюджет України на 2016 рік" повністю нівелюють досягнення бюджетної децентралізації, вагомо знижуючи рівень фінансового забезпечення територіальних громад.

Особливе занепокоєння викликають пропозиції щодо зміни спрощеної системи оподаткування, в результаті чого юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи (понад 2000 підприємств м.Хмельницького) змушені будуть перейти на загальний режим оподаткування. Як наслідок, сума надходжень єдиного податку до міського бюджету зменшиться майже на 30 млн.грн. Втрати міського бюджету від трансформації третьої групи платників-фізичних осіб (2500 суб'єктів підприємницької діяльності в м.Хмельницькому) становитимуть майже 50 млн.грн. Скорочення відрахування єдиного податку до міського бюджету до 45% призведе до втрат бюджету міста у розмірі 100 млн.грн. Зміна спрощеної системи оподаткування несе ризики виходу значної частини платників єдиного податку з ринку або їх переходу в "тіньовий" сектор економіки з метою уникнення оподаткування.

Крім того, значним навантаження на місцевий бюджет стане передача місту видатків на підготовку фахівців та робітничих кадрів у професійно-технічних та вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації державної власності без надання відповідних фінансових ресурсів, що суперечить ст.142 Конституції України. Як наслідок, органи місцевого самоврядування не зможуть в повному обсязі забезпечити належний рівень видатків на фінансування діяльності цих установ (закладів).

Занепокоєння викликають і проектні показники обсягів освітньої та медичної субвенції з державного бюджету на 2016 рік. Обсяги цільових субвенцій не забезпечують мінімальну потребу в коштах навіть на виплату зарплати у сфері освіти та медицини. Для забезпечення належного фінансування делегованих повноважень у цих сферах органи місцевого самоврядування будуть змушені скорочувати видатки на розвиток територій (житлово-комунальне господарство, благоустрій, ремонт та будівництво доріг, мистецтво, фізичну культуру, спорт тощо).

В проекті бюджету також відсутня субвенція на надання пільг з послуг зв'язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Водночас держава покладає на органи місцевого самоврядування обов'язок здійснювати компенсаційні виплати за пільгові перевезення окремим громадянам - пенсіонерам, інвалідам, ветеранам війни, чорнобильцям, дітям з багатодітних сімей, військовим.

Враховуючи вищенаведене, просимо Вас:

- відхилити проект Закону України "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні";

- зберегти діючу спрощену систему оподаткування та не допустити зміни нормативу відрахувань єдиного податку;

- забезпечити виконання вимог пункту 10 прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України щодо затвердження соціальних стандартів та нормативів в описовому та вартісному вигляді за кожним з делегованих державою місцевому самоврядуванню повноважень;

- передбачити в Законі України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" обсяги освітньої, медичної субвенції, субвенції на підготовку фахівців та робітничих кадрів у професійно-технічних та вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації, які повністю відповідатимуть потребам місцевих бюджетів для забезпечення якісного та своєчасного  надання відповідних послуг у повному обсязі;

- передбачити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян та субвенцію на погашення заборгованості в різниці в тарифах;

- забезпечити адресність та монетизацію соціальних пільг та передбачити в державному бюджеті відповідне фінансування пільг, визначених законами України "Про охорону дитинства", "Про дошкільну освіту", "Про загальну середню освіту", "Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", "Про жертви нацистських переслідувань", "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів сімей", "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист", "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", "Про культуру", "Про бібліотеки і бібліотечну справу", "Про музеї та музейну справу", "Про театри і театральну справу".

 

Звернення депутатів Хмельницької міської ради прийняте на позачерговій другій сесії міської ради 22 грудня 2015 року.

 

Результати поіменного голосування за звернення

 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02