Рятувальники нагадують про заходи безпеки під час Водохресних купань
Субота, 16 січня 2016, 10:22

19 січня православні та  християни греко-католики відзначають третє і завершальне велике свято Різдвяно-новорічного циклу - Хрещення Господнє(Богоявлення), відоме в народі як Водохреще (Йорда́н, Ордан, Ардан). З ним пов'язують хрещення на Йордані Христа. Центральне місце в святі Богоявлення займають обряди, пов'язані з водою.У народі вважається, що водохресні купання зціляють людину від хвороб та очищають від гріхів.

Народна традиція збереглася і відроджується в наші дні. В обласному центрі цього року для охочих здійснити обряд обмивання в крижаній воді організовують умови на річці Південний Буг, на правому березі в районі спортивного комплексу "Спартак" (пров. Човновий, 11) та на лівому – поблизу кафе «Малібу».

Виконуючи обряд варто пам’ятати, що вода крім цілющої сили несе і небезпеку. Занурюватись у воду в цей день потрібно з особливою обережністю людям, у яких слабке серце, хворим на гіпертонічну хворобу, або людям, що мають ознаки температури.
Радимо мати з собою сухий рушник, термос з гарячим чаєм або кавою. Не вживати спиртних напоїв до купання в ополонці. Після купання бажано перейти в тепле приміщення.
Будь-яке занурення в холодну воду є стресом для організму. Про це необхідно пам’ятати при прийнятті рішення про купання.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці Хмельницької міської ради ще раз нагадує про заходи безпеки при знаходженні на льоду. Ходити по льоду можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см (при цьому в розрахунок береться лише товщина нижнього, зеленуватого шару льоду).
Масова пішохідна переправа може бути організована лише при товщині льоду понад 15 см. Якщо Вам все ж необхідно перейти через замерзлу річку, озеро чи ставок - то запам`ятайте, що найкраще це зробити на лижах (при цьому треба відстібнути кріплення, а палиці тримати в руках, не накидаючи петлі на кисті, рюкзак слід повісити на одне плече).
При переході в невідомому місці потрібно взяти палицю, щоб з її допомогою перевіряти міць льоду (якщо від удару палицею з`являється вода, то необхідно негайно повернутись назад. У жодному разі не перевіряйте лід під ногами).
Слід пам`ятати, що лід завжди тонший там, де є стік води, ростуть кущі, очерет, де швидка течія, де є джерела або впадає струмок.
Якщо ви провалились на льоду річки або озера, то широко розкиньте руки по краях пролому та утримайтесь від занурення з головою. Намагайтесь не обламувати край льоду, без різких рухів вибирайтесь на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягуючи на поверхню ноги.
Вибравшись з льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли, і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітись, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтесь, поки не опинитесь в теплі.
Якщо на ваших очах на льоду провалилась людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко роздаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше опинитесь у воді вже двоє. Якщо ви не один, тоді, взявши один одного за ноги лягайте на лід ланцюжком і рухайтесь до пролому. Дійте рішуче, не зволікайте - постраждалий швидко замерзне у крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу. Подавши постраждалому засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.
Пам'ятайте: вирушати на водойми поодинці небезпечно!
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02