Бережіть дітей від жорстокості
Понеділок, 18 січня 2016, 11:47

 

Слова «сім’я», «родина», «рідня» у більшості з нас викликають найкращі й найприємніші почуття. Але, на жаль, сім’я не завжди стає осередком любові, злагоди та взаємоповаги. Життя доводить, що вона може бути місцем, де розігруються невидимі, а іноді й видимі для оточуючих людські трагедії, середовищем, де панують жорстокість та насильство. Таке насильство може бути спрямоване проти будь-кого з членів сім’ї. Відомо, що жертва насильства в сім’ї може отримати не лише фізичні, а й психологічні травми, які можуть серйозно вплинути на її стан здоров’я.
Особливо гострою проблемою є насильство над дітьми. Жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально дезадаптованих людей, нездатних створити повноцінну сім’ю, бути гарними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей та подружжя. Отже, дитина потребує соціально-правового захисту. Як же захистити дитину? Що можна зробити для того, щоб запобігти жорстокому поводженню з дітьми та насильству в сім’ї? Це можуть і повинні зробити матір та батько. Якщо кривдником є батько, то лише жінка може захистити своїх дітей і себе саму. Якщо кривдником є жінка, то батько може перервати насильницькі стосунки і захистити дітей.
Щоб зупинити цикл насильства, потрібно:
1. Володіти інформацією щодо проблеми насильства в сім’ї.
2. Зрозуміти та усвідомити, який стиль стосунків існує у Вашій родині.
3. Якщо наявні насильницькі стосунки - спробувати розірвати цикл насильства та захистити своїх дітей і себе.
Отже, жорстоке поводження з дітьми, нехтування їхніми інтересами не лише завдає непоправної шкоди їх фізичному здоров’ю, але й тягне за собою важкі психічні та соціальні наслідки. У більшості дітей - жертв насильства з’являються серйозні відхилення в психічному, фізичному розвитку, в емоційній сфері. Будь-яке домашнє насильство – незалежно від того, спрямоване воно безпосередньо на дитину чи на іншого члена сім’ї, травмує дитину.
Варто пам’ятати, що у сім’ї дитина пізнає, як взаємодіяти з іншими людьми, як ставитися до себе і до оточення, як упоратися з труднощами. Які «уроки» може отримати дитина, що потерпає від домашнього насильства? Діти, які були жертвами насильства, засвоюють, що насильство – це засіб розв’язування конфліктів або отримання бажаного. Цю навичку вони переносять у навколишнє середовище: спочатку в дитячий садок і школу, потім у дружні і близькі стосунки, а далі у свою сім’ю та на своїх дітей. Вони отримують впевненість, що тиск і агресія приводять до бажаного результату, і не шукають інших способів взаємодії з іншими людьми. Вони не знають, що можна домогтися бажаного, не обмежуючи прав іншого. У своїх сім’ях вони не мають прикладу позитивних стосунків, тому їм важко встановити близькі стосунки з іншими людьми. Вони не спроможні розуміти почуття інших людей. Така дитина не може відкрито виразити свої справжні почуття в сім’ї, тому що або до неї просто нікому немає діла, або за це на неї чекатиме покарання. Врешті-решт, вона втрачає цю навичку – виявляти свої справжні почуття. Дієві тільки негативні почуття – вони привертають увагу, піднімають авторитет - тому тільки їх і варто проявляти. Тому ми повинні частіше думати про те, кого ми хочемо виховати та весь час повинні пам’ятати, що дитина – це наше дзеркало.
 
За інформацією Хмельницького міського Центру
 соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді
 
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02