Хмельничани спом’янули славу Крутів
П'ятниця, 29 січня 2016, 16:37

29 січня 1918 року назва невеликої станції ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже сторіччя є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність.

Тоді лише 300 українських юнаків – добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали бійці, створених за ініціативою молодіжного Братства Українських Самостійників Юнацької школи ім. гетьмана Б.Хмельницького та Студентського куреня ім. Українських Січових Стрільців – переважно студенти Київського університету, Київського політехнічного інституту та учнів старших класів київських гімназій.
Сьогодні, як ніколи, ми оцінюємо героїчний вчинок юнаків під Крутами, ми є свідками народження цілої плеяди сучасних Героїв, які з холодним розумом та гарячим серцем оберігають наш з вами спокій у важких польових умовах на Сході України.
З нагоди 98-ї річниці героїчної і, водночас трагічної, події – битви під Крутами в актовій залі Палацу дітей та юнацтва відбувся тематичний вечір «Під Крутами пішли в безсмертя» для освітян міста.
Участь в заході взяли заступник міського голови Володимир Гончарук і керуючий справами виконавчого комітету Юлія Сабій.
alt
Битву під Крутами у своєму виступі Володимир Гончарук назвав – трагедією через те, що за півроку до тієї події мільйони українських солдат присягали на вірність державі. «Сотні українських частин, які брали участь у першій світовій війні, люди з досвідом у військовій справі хотіли служити УНР. Але керівництво УНР, на жаль, не усвідомило всього того, що відбувалося, і вирішило, що нам не треба української армії, що ми не збираємося воювати з соціалістичною державою - соціалісти з соціалістами не воюють думали вони. Але вони помилялися. Помилялися тому, що в Росії немає соціалізму, там є шовінізм, як би він не називався, чи комунізмом, чи соціалізмом, чи демократією, чи путінізмом, який є сьогодні, – наголосив Володимир Гончарук, – На все що спромоглися тоді державні чини – це відправити молодих хлопців, дітей, більшості з яких було 17-18 років. Але велич духу тих хлопців, які показали, що, не дивлячись ні на що, вони готові покласти своє життя за те, щоб їхня держава була. Для того, щоб їхні діти, їхні брати, батьки жили у вільній Україні».
Проводячи паралель із нинішнім часом заступник міського голови зауважив, що історія повторюється. «Сьогодні ми теж маємо приклади такого подвигу українського духу і українських солдат, і такої ганьби української влади. Ми мусимо тільки за останній рік назвати два таких подвиги і ганьби. Один – це Іловайськ, другий – це Дебальцеве, коли українські діячі, керівники українського генерального штабу не зовсім усвідомили, у що вони граються і не зовсім усвідомлювали, з ким вони воюють, чи з сепаратистами місцевими, чи з відкритою агресією Російської Федерації», – сказав Володимир Гончарук.
Він закликав освітян пам’ятати ті дні, так само пам’ятати Іловайск і Дебальцеве, які  потім також будуть згадувати наші нащадки. «Ми повинні згадувати не для того, щоб відмітити цю дату. Ми повинні згадувати для того, щоб в майбутньому ніколи, ніколи таких трагедій в українській історії не траплялось. Щоб українські діти і українські солдати ніколи не гинули. Для того, щоб ми жили у мирній країні. Для цього нам потрібна сильна і боєздатна українська армія, бо якщо ми не будемо годувати свою армію, ми будемо годувати чужу армію. І тому спільне завдання – виховати дітей, які будуть захищати українську державу. І коли будь-який ворог буде знати, що у будь-який момент, як тільки він ступить на територію української держави, проти нього зразу стануть мільйони українських солдат, котрі покажуть, де кому місце і хто господар на нашій землі. Тому спільне наше завдання – створити такі умови, щоб ця українська армія була і процвітала, щоб українські воїни були забезпечені та сильні духом і мали повну свідомість того, що вони роблять і чому вони захищають українську землю. Спільне завдання всіх нас – змалку виховувати таких людей. Я думаю, що разом ми це завдання виконаємо», – висловив переконання заступник міського голови.
alt
alt
 
Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв, які віддали своє життя за Україну. Проглянули відеоролик «Історія Крут».
Вихованці народного художнього колективу України ансамблю танцю "Подолянчик" (керівник Іван Гуреєв) та народного художнього колективу України театру естрадної пісні "Злагода" (керівник Олена Казімірова) Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва зворушливою музикою пісні і танцю розповіли про подвиг. Про подвиг не тільки з минулого, але й про подвиг нинішніх Героїв, якими пишається Україна.
 
alt
alt
alt
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02