Майбутнє державних закупівель за електронними торгами
Вівторок, 02 лютого 2016, 15:19
Прозорість для людей, простота для бізнесу, доступність для аналізу та контролю громадськості, оперативність та інше. Це далеко не повний перелік усіх переваг, які дає система ProZorro. Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон України „Про здійснення державних закупівель” та регулює відносини, що виникають при проведенні допорогових закупівель товарів, робіт та послуг для належного виконання функцій Мінсоцполітики. Офіційні електронні майданчики для державних закупівель діють в Україні уже більше року. Аби познайомити хмельничан із ProZorro та розповісти розпорядникам бюджетних коштів про переваги-закупівель у міській раді провели навчальний семінар.
alt          alt
«Реформа системи державних закупівель активно продовжується. Приємно, що перші здобутки у цій галузі є не лише в області, а й в міста. Минулоріч, за допомогою електронних закупівель, ми витратили майже мільйон гривень. Уклали 12 договорів та зекономили трохи більше 200 тисяч гривень із міського бюджету» - наголосив, вітаючи учасників, заступник міського голови Андрій Бондаренко.
На семінар завітали провідні фахівці електронних закупівель, які допомагають впроваджувати їх у всій Україні. Експерти вважають, що система повністю виключає корупційну складову та допомагає суттєво економити кошти. Лише протягом 2015 року на електронних аукціонах вдалося заощадити 12 – 18%. У грошовому еквіваленті це становить більше ніж півмільярда гривень.
В області більшість електронних аукціонів організовувала «Укрпошта», представництва «Енергоатому» та Міністерство оборони. У місті флагманом із використання е-закупівель є комунальне підприємство «Південно-Західні тепломережі». Із проведених на майже мільйон гривень закупівель вдалося заощадити для міського бюджету 211 тисяч.
alt
Однак, працювати місту ще є над чим. Представники ProZorro прогнозують, що уже до кінця цього року використання тендерних торгів «у режимі онлайн» стане обов’язковим для усіх розпорядників бюджетних коштів. Державні замовники користуватимуться системою безкоштовно.
Фахівці із використання системи ProZorro розповіли про переваги системи, надали практичні поради щодо проведення торгів та презентували деякі з майданчиків для е-закупівель. Семінар провели у форматі діалогу. Розпорядники бюджетних коштів задавали свої питання та отримали змістовні відповіді.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02