На депутатському дні говорили про газету «Проскурів» та програму зайнятості населення
Середа, 17 лютого 2016, 15:09
Першим до міських обранців звернувся очільник управління праці та соціального захисту населення. Словян Воронецький розповів про виконання рішення п’ятдесятої сесії міської ради від 27.05.2015 № 5 «Про затвердження Програми зайнятості населення м.Хмельницького на 2015 -2017 роки». Нею передбачено здійснення заходів, направлених на створення умов для забезпечення зайнятості населення, збереження існуючих та створення нових робочих місць.
Одним із джерел для забезпечення виконання заходів Програми та створення нових робочих місць, за словами начальника управління, є розвиток промислових підприємств міста, збільшення обсягів виробництва, залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій, розвиток підприємницької діяльності.
Значна увага в місті приділялась питанням покращення умов ведення підприємницької діяльності та створення сприятливого бізнес-середовища. Активно працює Хмельницький міський центр підтримки малого підприємництва (громадська організація), яким протягом 2015 року проведено 51 семінар-тренінг, в яких взяло участь 663 особи.
Також для ведення підприємницької діяльності в оренду віддаються приміщення комунальної власності та земельні ділянки на території міста.
За інформацією ДПІ у м. Хмельницькому, протягом 2015 року зареєструвався 1831 приватний підприємець. Припинили діяльність – 3824 фізичних осіб-підприємців, що на 1993 більше (більш ніж вдвічі), ніж зареєструвались.
alt
Основною причиною ліквідації робочих місць, за словами Словяна Ільковича, є гостра політична, фінансова та соціально-економічна ситуація в країні, військові дії на сході України, що спричинило девальвацію національної валюти та зменшення купівельної спроможності населення.
Інформацію, щодо ситуації на ринку праці охарактеризувала керівник міського центру зайнятості Тетяна Мехеда. Станом на перше січня на обліку в міському центрі зайнятості перебували 1312 безробітних. Майже 64% складали жінки, понад 51% – молодь віком до 35 років, кожен третій належав до осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.
Рівень зареєстрованого безробіття по місту зріс на 0,07% в порівнянні з 2014 роком і склав 0,76%.
Співвідношення чисельності незайнятих громадян та вакансій протягом 2015 року дорівнювало майже 2 особам на 1 вакансію, на вакансію службовця претендувало 3 особи, тоді як на дві вакансії за робітничими спеціальностями претендувала 1 особа.
На обліку перебувають безробітні, які мають професії: менеджер, фінансист, бухгалтер, економіст, психолог, соціальний працівник, юрист, вчитель, міліціонер, інженер, банківські працівники. З числа робітничих професій, це - оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, діловод, продавці непродовольчих товарів, перукарі, обліковці, тощо.
За сприяння служби зайнятості працевлаштовано 2506 осіб, з них 1192 особи, з числа громадян, що мали статус безробітного і мали право на отримання допомоги по безробіттю. Рівень працевлаштування безробітних складає 30%, що перевищує середньообласний показник.
Однак, актуальним залишається питання працевлаштування інвалідів. У Хмельницькому проживає 24,7 тис. інвалідів. За попередніми даними обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, у місті налічується 4780 працюючих інвалідів. Це лише 19,4%.
Протягом 2015 року на обліку в центрі зайнятості перебувало 347 осіб, які мають обмежені фізичні можливості, з них працевлаштовано 47 осіб, 30 осіб проходили профнавчання за направленням міського центру зайнятості, 12 осіб брали участь в оплачуваних громадських та тимчасових роботах, 15 осіб за сприяння міського центру зайнятості започаткували підприємницьку діяльність.
Далі міські обранці заслухали інформацію від головного редактора газети міської ради «Проскурів». Богдан Теленько розповів депутатам про реорганізацію, ефективність та вплив газети міської ради “Проскурів” на громадськість.
Богдан Петрович у своєму виступі запевнив, що “Проскурів” упродовж багатьох років був і залишається трибуною демократичних, державницьких сил нашого міста і краю, виконуючи свої зобов’язання перед засновником та міською громадою. Найбільш переконливо про це засвідчує той факт, що газета і в часи Помаранчевої революції, і під час Революції гідності була єдиною з комунальних і державних газет області, яка не лише об’єктивно висвітлювала ці події, а й була трибуною демократичних сил міста та краю.
Однак, за словами редактора, є у видання і проблеми. Зокрема, потребує вдосконалення тиражна політика, що за собою тягне значні зміни у підходах редакції до висвітлення діяльності міської рад, її виконавчих органів та структурних підрозділів.
Розмовляли і про заплановане роздержавлення. Богдан Теленько підкреслив, що колектив редакції не дійшов до остаточного висновку щодо власної ініціативи у роздержавленні газети “Проскурів”, добре розуміючи ризики фінансового забезпечення її роботи без гарантійного надходження коштів з боку міської ради за висвітлення її діяльності.
Пропозиції про вибір моделі роздержавлення редакція нині чекає із боку засновника — міської ради, продовжуючи аналізувати і свої можливості. Адже якщо колектив газети не скористається своїм правом на її роздержавлення, саме міська рада змушена буде рано чи пізно на вимогу закону її закрити, що може викликати певний негатив з боку міської громади.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02