У Хмельницькому відбулись Шевченківські читання
Неділя, 22 травня 2016, 18:47

До 155-ї річниці перепоховання Великого Кобзаря у сквері імені Тараса Шевченка біля пам’ятника українському генію пройшли шевченківські читання "Юнь шанує Кобзаря". Саме 22 травня 1861 року прах Тараса Шевченка було перевезено на рідну землю і поховано на високій Чернечій горі біля Канева, над величним Дніпром. З тих часів народ називає Чернечу гору Тарасовою.На початку юні хмельничани разом з керівництвом міста й області, депутатами та громадськістю поклали до пам’ятника Кобзарю квіти.

"Цей день - великий для всіх українців, - каже міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. - Це день, коли Тарас повернувся в Україну, знайшов спочинок там, де заповідав. Тому я, як і решта хмельничан, сьогодні біля підніжжя пам'ятника Кобзарю".
На запитання, який вірш Шевченка є найбільш визначальним у житті очільника міста Олександр Симчишин однозначно відповідає - "Заповіт":
"Слова "Поховайте та вставайте, Кайдани порвіте..." сьогодні є знаковими для всіх українців" - впевнений міський голова.

alt

alt

У мистецькому заході – 10-х ювілейних Шевченківських читаннях «Юнь шанує кобзаря» взяли участь кращі читачі обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Шевченка та бібліотек Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи, які декламували поезії великого Кобзаря та авторські вірші про Пророка українського народу. Вустами дітей звучали рядки Великого Кобзаря. Маленькі та юні хмельничани продемонстрували глибоке розуміння шевченківських творів. Виконання дітьми поезій Тараса Шевченка нікого не залишили байдужими, завжди актуальне та живе Тарасове слово проникало у душі присутніх.
alt
Перед учасниками заходу з поезіями, присвяченими Тарасу Шевченку, виступили подільські поети та письменники Віталій Міхалевський, Ніна Шмурікова, Володимир Олійник, члени студентського поетичного клубу Хмельницького національного університету.
alt
Хмельницький академічний муніципальний камерний хор подарував присутнім бездоганне виконання творів Кобзаря. Також з музичними номерами виступили учні Хмельницької дитячої музичної школи №1. А учасники літературного театру Хмельницького національного університету відтворили сцену з вистави «Тарасові небеса» за творами Тараса Шевченка.
Заходи з вшанування Великого Кобзаря завершилися переглядом вистави заслуженого артиста України Володимира Смотрителя «Не промовчи Шевченка у собі» у міському Будинку культури.
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02