Енергонезалежність – спільна справа
Понеділок, 06 червня 2016, 19:08

 

У зеленій залі міської ради відбулось засідання за круглим столом на тему: «Впровадження неформальної освіти в сфері енергоефективності для навчальних закладів Хмельницького», який організувала ГО «Хмельницький молодіжний клуб розвитку» в рамках міжнародного грантового проекту «ЕСКОМ» (Енергоефективність: Створення коаліцій на місцях), що впроваджується Європейським Союзом в 4-х країнах Східної Європи – Грузії, Вірменії, Молдові та Україні. У засіданні «круглого столу» взяли участь працівники відділу енергоменеджменту міської ради, учні та студенти навчальних закладів міста.

alt

 
«Громадська організація «Хмельницький молодіжний клуб розвитку» є представником цього проекту у місті Хмельницькому – зазначив Степан Кушнір, голова громадської організації та координатор проекту «ЕСКОМ» у Хмельницькому. – Минулого року ми розпочали проект з підписання Меморандуму про енергонезалежність тоді ще з кандидатами на посаду міського голови, з політичними партіями. У підсумку зрозуміли, що переважна більшість депутатського складу виявила зацікавленість в тематиці енергозбереження, підписали цей Меморандум. Міський голова Олександр Симчишин також є підпсантом нашого Меморандуму і ми є партнерами у спільній справі».
alt
«Питання енергоефективності та енергозбереження є важливим і пріоритетним у розвитку громади будь-якої країни» - наголосила завідувач відділу енергоменеджменту Наталія Плеканець. Вона акцентувала на основних напрямках реалізації муніципальної політики у сфері енергозбереження та енергоефективності. Зокрема, розповіла про ухвалений на сесії міської ради План дій сталого енергетичного розвитку міста Хмельницького на 2016-2025 роки, в якому окреслено основні напрямки і заходи для досягнення енергонезалежності та енергоефективності у нашому місті та передбачено проведення інформаційно-просвітницької кампанії у навчальних закладах міста, про проведення Днів сталої енергії.
Формування нової енергосвідомості в суспільстві - нагальна необхідність в умовах сьогодення. Те, що саме учнів обрано цільовою аудиторією для навчання – абсолютно обдуманий крок – наголошують організатори заходу. Адже культура енергоспоживання формується змалку.
«Школа муніципального енергоменеджменту в навчальних закладах» стане новим етапом в роботі активістів громадської організації. За їхнім задумом педагогів навчальних закладів навчатимуть, як берегти і ефективно використовувати енергетичні ресурси, а ті в свою чергу передаватимуть знання дітям. Адже, за словами організаторів, лише на один навчальний заклад в рік витрачають більше ніж мільйон гривень на комунальні потреби. Якщо провести цикл заходів з енергозбереження, то цю цифру можна скоротити на 30%.
Навчання педагогів у школі муніципального енергоменеджменту триватиме впродовж вересня-жовтня цього року.
alt
Під час «круглого столу» представлені результати дослідження з наявного рівня знань учнів та студентів Хмельницького в сфері енергоефективності та енергозбереження, що відбулося в навчальних закладах міста, з якими присутніх ознайомив Артур Кокаревич, менеджер проекту «ЕСКОМ» в місті Хмельницькому. Загалом було виготовлено 1000 анкет, з яких 761 опрацьовано. Наймолодшому учаснику опитування 13 років, найстаршому – 22. За словами менеджера проекту, результати проведеного анкетування свідчать про низьку обізнаність школярів і студентів у питаннях енергоефективності та енергозбереження. Також вони допомогли виявити проблеми. Зокрема, учнівська та студентська молодь найбільше нарікала на холод у приміщеннях навчальних закладів.
Організатори заходу запланували широкомасштабну інформаційно-роз’яснювальну кампанію. Так, проводитиметься робота з розробки рекомендацій з впровадження в навчальних закладах міста, освіти у сфері енергоефективності. Крім того, буде сформована робоча група з розробки спеціалізованого навчального посібника для учнів та студентів у сфері енергозбереження, який планують випустити до 1 вересня цього року.
alt
У ході засідання учасники озвучили низку пропозицій щодо розробки посібника, спрямованого на вироблення практичних навичок з енергоощадження. Серед них – розмістити у ньому інформацію щодо заходів енергозбереження у побуті. Аби посібник з енергозбереження був цікавим, доступним, і зрозумілим дітям, крім теоретичної частини наповнити його змістовними малюнками та схемами. Крім цього, пропонували ввести як факультативний курс чи виховну годину у школах дисципліну з енергозбереження, залучати дітей до виконання практичних завдань. До прикладу, стежити за показами електролічильника при використанні звичайних ламп розжарювання і світлодіодних ламп (LED ламп), проводити енергоаудит класної кімнати чи школи (перевірити стан вікон, даху, дверей, використання води, тепла) тощо.  Як зазначали учасники «круглого столу», загалом ефект буде досягнуто, якщо дитина після виявлення перевитрат енергії у школі, прийде додому і захоче провести перевірку вдома.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02