«Інші підходи до питань реабілітації та соціалізації - якісне надання соціальних послуг незахищеним верствам населення"
П'ятниця, 10 червня 2016, 14:28

 

На таку тему у зеленій залі міської ради відбулось засідання за круглим столом за участю представників управлінь Хмельницької міської ради, організацій, установ та об’єднань громадян. Організаторами «круглого столу» виступили управління праці та соціального захисту населення міської ради, Хмельницьке товариство молодих інвалідів,  регіональні організації УТОС і УТОГ, Волонтерське об’єднання «Два крила», які опікуються людьми з особливими потребами. У заході взяв участь начальник управління праці та соціального захисту населенння Словян Воронецький.

alt

 
Учасники круглого столу прагнуть об’єднати зусилля задля створення в місті ефективної моделі реабілітації людей з особливими потребами з урахуванням існуючих реабілітаційних закладів і установ та забезпечення надання реабілітаційних і соціальних послуг громадянам у режимі «Єдиного вікна».
Метою круглого столу було не лише пошук відповідей на актуальні питання сьогодення – що можна зробити для того, аби люди з особливими потребами не були людьми з обмеженими можливостями, – але й обговорення та подальше здійснення реальних кроків задля вирішення проблеми забезпечення рівних можливостей у доступності до всіх сфер життя для дітей і дорослих з особливими потребами.
Відзначено, що Хмельницький – пілотне місто, в якому впроваджено інноваційні соціальні проекти, спрямовані на поліпшення умов життєдіяльності людей. Завдяки Українському Фонду Соціальних Інвестицій, волонтерам-ентузіастам соціальної спрямованості та міській владі в місті започатковано і сьогодні успішно функціонують реабілітаційні заклади європейського типу («Школа життя», «Родинний затишок», «Берег надії»), досвід роботи яких переймають інші міста України.
alt
«Насьогодні є повна підтримка міського голови Олександра Симчишина у напрямку соціального захисту громадян,  - зазначив начальник управління праці та соціального захисту населення Словян Воронецький. – Наразі ухвалено положення про соціальне таксі. Для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями з міського бюджету виділено кошти у сумі 484 тис. грн. Також є завдання міського голови – створити Центр реабілітації для учасників АТО, адже у зв’язку із військовими діями на сході країни кількість людей з інвалідністю і надалі зростає, і вони також потребують соціально-психологічної підтримки та допомоги».
Представники організацій інвалідів констатували, що забезпечення умов доступності особам з особливими потребами не зводиться виключно до питань полегшення фізичного пересування в просторі людей із порушеннями опорно-рухового апарату (встановлення додаткових технічних засобів на зразок пандусів, підйомників тощо). Формування відкритого, доступного простору передбачає цілий комплекс заходів, серед яких надзвичайна увага має бути приділена змістовній роботі системи соціального захисту та інших органів місцевої влади із створення спеціалізованих «продуктів» та пропозицій, розробки спеціальних програм, що враховували б потреби та можливості різних груп населення.
Наразі міська влада спільно з представниками організацій інівалідів працює над розробкою довгострокової міської  комплексної  програми правового захисту,  соціально – психологічної  підтримки, реабілітації та інтеграції людей з інвалідністю, як складової Стратегії розвитку міста Хмельницького.
alt
Учасники «круглого столу» констатували, що на часі й створення в місті, як і в державі в цілому, цілісної системи реабілітації, і як перший крок – створення Центру реабілітації для людей з інвалідністю, що працюватиме в режимі «Єдиного вікна», і формування навколо нього послідовної та ефективної моделі системи реабілітації.
Підтримуючи ідею представників громадських оргнізацій інвалідів, міська влада підшуковує приміщення для створення такого центру.
У ході роботи круглого столу заслухано виступи та пропозиції усіх його учасників щодо можливостей поліпшення ситуації у питаннях реабілітації та соціалізації дітей і дорослих з особливими потребами.
alt
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02