14 років боротьби за дитячий садок: перемога за громадою міста
Вівторок, 09 серпня 2016, 14:08
Хмельницька міська рада домоглася закриття провадження у судовій справі, що стосувалася спроби ПАТ “Катіон” забрати у власність дитячий садок №6 (вул. Львівське шосе, 43/2).
Суперечки з питання, кому ж має належати дошкільний заклад, тривають з 2002 року. Ще у 1995 році Міністерство машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України та Фондом державного майна було погоджено передачу садочка від АТ “Катіон” громаді Хмельницького. У лютому 1996 року виконком Хмельницької міської ради приймає рішення прийняти у власність дитячий садок, а депутати приймають рішення включити його в перелік майна комунальної власності. 
Проте уже з 2002 року приміщення стає предметом судових спорів. У листопаді 2002-го господарський суд Хмельницької області визнає рішення міськвиконкому про прийняття у власність садочка недійсним. Проте Вищий господарський суд у 2008 році повертає дошкільний заклад громаді. Того ж року міська рада реєструє право власності на приміщення садочка (1650, 5 кв м), приватної школи (875,5 кв. м), та підвалу (1006,2 кв. м).
Проте ВАТ “Катіон” не погоджується із рішенням Вищого господарського суду і двічі просить про перегляд справи. Але ці звернення залишають без розгляду.
Уже у 2012 році ВАТ “Катіон” вирішує повернути собі садочок іншим шляхом — визнавши недійсним рішення голови правління підприємства про передачу закладу громаді. І таки досягає мети у червні 2012 року завдяки відповідному рішенню Рівенського апеляційного господарського суду. 
Проте, звісно, таке рішення не задовольнило Хмельницьку міську раду. Юристи виконавчого комітету подали касаційні скарги до Вищого господарського суду України. У травні 2013 року касаційну скаргу міськради задоволено, садочок залишався у власності громади міста. Тим часом ВАТ “Катіон” не припиняє спроб забрати приміщення дитсадка і через суд просить скасувати рішення міськради про включення приміщень дошкільного закладу до переліку майна комунальної власності. Проте у квітні-червні 2013 року підприємству відмовляють в проханні дві інстанції господарського суду. Подальша спроба через суди у 2014 році забрати у громади міста дитсадок №6 для ПАТ “Катіон” була теж невдалою. Не вдалося здійснити задумане через господарські суди — підприємство вирішило досягти свого через адміністративні. Уже у 2016 році ПАТ “Катіон” звертається з позовом про визнання нечинним та скасування рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради народних депутатів від 8.02.1996 року №786 “Про прийняття у власність міської ради дошкільного виховного закладу №6 акціонерного товариства “Катіон”” до Хмельницького міськрайонного суду. Але під час судового засідання представник виконавчого комітету Хмельницької міської ради довів — спір не повинен розглядатися адміністративним судочинством. Клопотання міськради про закриття провадження у цій справі підтримав і представник місцевої прокуратури. 4 серпня 2016 року справу було закрито.Представники виконавчого комітету відстояли права громади і не допустили привласнення ДНЗ №6 товариством “Катіон”.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02