Триває робота з легалізації «тіньової» зайнятості населення
П'ятниця, 19 серпня 2016, 11:02
Управління праці та соціального захисту населення протягом квітня-серпня 2016 року організувало та взяло участь у 18 обстеженнях суб’єктів господарювання за місцем здійснення діяльності, останнє з яких проведено 18.08.2016 року (лише в серпні організовано 6 обстежень).
Обстеженню підлягали суб’єкти господарювання, сфера діяльності яких:
- роздрiбна торгiвля в неспецiалiзованих магазинах переважно продуктами харчування;
- надання послуг перукарнями та салонами краси;
- громадське харчування;
- будівництво.
alt
Представниками робочої групи проводиться роз’яснювальна роботу щодо важливості та переваг офіційного працевлаштування, видаються «пам’ятки» щодо відповідальності за порушення трудового законодавства та «пам’ятки» про основні права працівників під час перебування у трудових відносинах.
Загалом обстеженню підлягали 216 СГД.
212 працівників повідомили, що перебувають у неофіційних трудових відносинах.
alt
 
Інформація за результатами здійснених обстежень направляється на адреси:
- ДПІ у м. Хмельницькому;
- управління Держпраці у Хмельницькій області;
- управління захисту економіки в Хмельницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.
За результатами проведених обстежень оформлено 52 найманих працівники (в т.ч. 40 - в громадському харчуванні) та 49 громадян зареєструвались як фізичні особи-підприємці.
alt
Загалом, в результаті проведених спільних заходів лише в серпні поточного року роботодавцями укладено трудові угоди з 220 працівниками (з початку  року –  663 громадянина).
Також протягом серпня залучено до державної реєстрації, як суб'єктів господарської діяльності, 188 громадян (з початку року –  697 громадян).
З метою підвищення рівня заробітної плати на підприємствах міста, управлінням праці проводяться наради, за участю представників робочої групи з легалізації «тіньової» зайнятості. Всього протягом поточного періоду 2016 року проведено 12 нарад, на яких заслухано 181 роботодавця різних видів економічної діяльності.
Зокрема на останніх засіданнях, які проведено 11 та 18 серпня (запрошувались роботодавці, які підлягали обстеженню 2, 10, 12 та 17 серпня) – ряд роботодавців повідомили, що вже оформили працівників або мають намір зробити це найближчими днями.
В серпні поточного року управлінням праці проведено порівняльний аналіз (надалі аналіз здійснюватиметься щомісячно) середнього рівня заробітної плати у СГД протягом 2016 року, за даними ДПІ у м.Хмельницькому, та заробітної плати, яку роботодавці пропонували для громадян, що звертаються до Хмельницького міського центру зайнятості, у пошуку вільних вакансій. Виявлено суттєві розбіжності.  
Лист, із результатами здійсненого аналізу, направлено на адресу ДПІ у м.Хмельницькому.
На даний час стосовно роботодавців вживаються заходи податкового контролю (викликаються до ДПІ, відбираються пояснення), за наслідками яких розглядатиметься питання проведення перевірок.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02