Дієва диверсифікація ринків збуту хмельницьких товаровиробників: вихід на європейські ринки
П'ятниця, 04 листопада 2016, 17:28

 

Підприємства Хмельницького успішно використовують можливості, що дозволяють спростити та прискорити процедури експорту товарів українського походження на ринки країн ЄС.
Як відомо, з 1 січня 2016 року в рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ, митниці ДФС здійснюють видачу сертифікатів з перевезення форми «EUR.1» при експорті товарів з України до країн ЄС.
Митницею ДФС Хмельницької області за 10 місяцівпоточного року оформлено 1757 сертифікатів з перевезення товарів «EUR.1» — це свідчення результативної роботи підприємств Хмельниччини над налагодженням зовнішньоторговельних зв’язків із партнерами з Європи.
Сертифікат з перевезення товарів з України за формою «EUR.1» видається під час або після здійснення експорту товару. Термін дії сертифіката складає 4 місяці.
За умови подання митним адміністраціям країн ЄС сертифікатів з перевезення товарів з України за формою «EUR.1», до товарів українського походження застосовуються пільги зі сплати мита. Сертифікат видається безоплатно у найкоротший термін, але не більше трьох робочих днів з дня, що настає після реєстрації заяви у митниці.
Крім того, митні органи України продовжують надавати експортерам, які здійснюють відвантаження продукції згідно з зазначеною Угодою, статус уповноваженого (схваленого) експортера. Так, на Хмельниччині присвоєно статус уповноваженого експортера чотирьом підприємствам, три з яких -  підприємства міста Хмельницького.
А саме: ТОВ «Карат», щовиготовляє килимові вироби, ТОВ «Сіріус Екстружен», що спеціалізується на виробництві плівки та ПЕТ-преформ, та ТОВ          «УкрВолнат»,основною діяльністю якого є переробка та сортування ядра волоського горіха.
Зазначені підприємства експортують товари преференційного походження до країн Європейського Союзу. Також ТОВ «Сіріус Екстружен» постачає свою продукцію на ринок Білорусії, а килимові вироби з Хмельницького можна побачити на ринках Північної Америки та Японії.

Статус уповноваженого (схваленого) експортера дозволяє застосовувати преференційні ставки ввізного мита до товарів українського походження, які експортуються до країн – членів Європейського Союзу і відповідають вимогам Угоди з ЄС. Перевагою використання статусу уповноваженого (схваленого) експортера є те, що для отримання тарифних преференцій український експортер товару без оформлення сертифіката з перевезення форми EUR.1 самостійно, без залучення митниці, визначає та декларує походження товарів на комерційних товаросупровідних документах, що дозволяє прискорити процедуру експорту товару. При цьому строк дії статусу схваленого експортера не обмежений у часі.

 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02