Реабілітаційний центр "Родинний затишок" допомагає молодим людям з фізичними вадами адаптуватися у суспільстві
Середа, 30 листопада 2016, 18:20

Увага до хмельничан, які мають фізичні вади, є одним з пріоритетних напрямків у роботі міської влади.

Для повноцінного життя дітей, що страждають вадами розумового розвитку, в Хмельницькому з 2007 року діє Центр реабілітації та тимчасового перебування інвалідів з розумовою відсталістю “Родинний затишок”. Це унікальний реабілітаційний заклад, один із перших в Україні, який відвідують молоді інваліди старші 18 років із розумовою відсталістю. Вони мають можливість отримати комплекс соціальних послуг у новому сучасному приміщенні, яке розраховане на 32 особи.
alt
На початок 2016 року в Центр зараховано 75 осіб з вадами розумового розвитку, які відповідно до індивідуальних програм реабілітації та визначених індивідуальних потреб, отримують послуги денного догляду, реабілітації, соціальної адаптації щоденно з 8.30 до 17.00 години, крім вихідних. Для них організовано одноразове харчування (обід) та за рахунок благодійників чай із солодощами. Від початку року надано понад 36 тисяч соціальних послуг.
Фінансування установи у 2016 році становить 936 тис. грн.
      Для повноцінного отримання послуг в Центрі облаштовано:
- кімнату долікарського догляду та медичного супроводу, де здійснюється щоденне спостереження та контроль за станом здоров’я та поведінкою підопічних, надання консультацій, проведення бесід та занять щодо правил особистої гігієни, дотримання  чистоти, тощо;
- майстерні трудової реабілітації, свічковиливання та гончарної справи для освоєння навиків догляду за речами, рукоділля, виготовлення виробів, свічок, виробів із глини;
alt
- соціально-побутовий блок для прийняття їжі та освоєння навиків її приготування, спільного проведення дозвілля та розважальних заходів, для набуття навиків прибирання приміщень та прилеглої території;
- сенсорна кімната та кімната релаксації забезпечені сучасними засобами реабілітації (тренажери, сухий басейн, релаксаційне крісло-трансформер, комплект оптичних волокон та інше обладнання);
- спортивно-ігровий майданчик для фізично-спортивної реабілітації.
      У Центрі ведеться постійна робота з батьками: створено Клуб батьківського спілкування, щомісяця проводяться батьківські збори, на яких вирішуються нагальні питання щодо покращення послуг соціальної реабілітації. Батьки з радістю беруть активну участь у різноманітних заходах Центру.
      Впродовж 2016 року в центрі „Родинний затишок” проведено 10 святкових заходів; 16 семінарів-практикумів, тренінгів, конференцій, „круглих столів”; 10 бесід та зустрічей на релігійну тематику; залучено близько 30 волонтерів – студентів вищих навчальних закладів міста, спонсорів, меценатів, представників релігійних конфесій, громадських організацій та Благодійних фондів. З метою обміну досвідом здійснюються поїздки в інші міста та прийом делегацій.
      Підопічні Центру разом з фахівцями неодноразово брали участь у фестивалях всеукраїнського та міжнародного значення (двічі  в республіці Польща у фестивалях Театру, Пісні та Мистецтва, у Фестивалях театрального мистецтва ”Червоноград скликає друзів”,  а також у конкурсах та фестивалях місцевого значення) та прийняли участь у Всеукраїнській Спеціальній Олімпіаді з мініфутболу в місті Вінниця. 
alt
      З метою залучення грантів та міжнародних програм щодо розширення та підвищення ефективності організації реабілітаційного процесу, фахівці Центру працюють над проектами, в результаті реалізовано проект «Крок назустріч» при фінансовій підтримці Посольства Німеччини, за кошти якого придбано обладнання з свічковиливання та гончарної справи для трудової майстерні. Загалом за період функціонування Центру з 2007 року по 2016 рік залучено грантів та благодійних надходжень на загальну  суму 352 тис. грн.
      Працівники Центру постійно працюють над розширенням мережі одержувачів послуг. Впродовж 2008-2016 років сформована та опрацьована база даних 487 інвалідів віком 18-45 років, які перебувають на обліку в психоневрологічному диспансері, з них 213 осіб з  різними  формами розумової відсталості, які могли б бути одержувачами послуг, обстежено та всім запропоновано отримання послуг в Центрі. Впродовж функціонування Центру всі, хто виявили бажання, а це 120 інвалідів з розумовою відсталістю, отримали або отримують комплекс соціальних послуг.
      Перспективами Центру реабілітації «Родинний затишок» є капітальний ремонт другого поверху та відкриття відділення тимчасового цілодобового перебування, тренажерного залу, масажного кабінету, «великого залу» для проведення театралізованих вистав, конференцій, круглих столів, тренінгів, святкових заходів тощо.
alt
 
alt
 
alt
 
alt
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02