Пенсії підвищено, але не всім
Четвер, 08 грудня 2016, 15:45

 

З грудня відповідно до Закону України “Про державний бюджет України на 2016 рік” підвищено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, із 1130 грн до 1247 грн. Це стало підставою для підвищення розмірів виплат, які залежать від прожиткового мінімуму. Однак у деяких пенсіонерів розмір їхньої пенсії залишився на тому ж рівні. Про категорії громадян, яким підвищили виплати, а яким ні, інформує управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому.
Виходячи із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність,  перерахунок проведено непрацюючим пенсіонерам. Зокрема, перераховані:
-  мінімальний розмір пенсій за віком (за наявності страхового стажу 20 років для жінок, 25 років для чоловіків – для пенсій призначених до 01.10.2011 та 30 років для жінок, 35 років для чоловіків – для пенсій, призначених після 01.10.2011);
-   підвищення до пенсії за понаднормовий стаж;
-   мінімальний розмір пенсії шахтарям.
Незалежно від факту роботи пенсіонера збільшенню підлягали:
-  мінімальні пенсійні виплати для пенсіонерів, які визнані інвалідами, а також одержувачів пенсії у зв'язку з втратою годувальника;
-  мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни, учасникам бойових дій та учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;
- державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни, підвищення інвалідам війни, учасникам бойових дій та учасникам війни, жертвам нацистських переслідувань, пенсії за особливі заслуги перед Україною, мінімальні розміри пенсій учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, військовослужбовцям та членам їх сімей.
Водночас не проводився перерахунок:
- працюючим пенсіонерам у частині доплати до мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормативний стаж;
- підвищення особам, які мають статус “дитина війни”, відповідно до Закону України “Про соціальний захист дітей війни”;
- додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника відповідно до Закону України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.
Крім того, не переглядався розмір щомісячної державної адресної допомоги, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 №265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”, якщо одержувачі пенсій не є інвалідами, дітьми-інвалідами та не отримують пенсію у разі втрати годувальника.
Також не збільшився розмір пенсійної виплати у випадках, коли:
– розмір підвищення перерахованого розміру пенсії менше розміру фіксованої індексації;
–  жінка достроково вийшла на пенсію у віці 55 років.
Виплата пенсій працюючим пенсіонерам проводиться у розмірі 85% призначеного розміру, але не менше, ніж 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, з 01.12.2016 – 1870,50 грн. (1247 Х 150%).

Виплата підвищених пенсій здійснюватиметься у звичну для пенсіонера дату грудня, впродовж виплатного періоду. Додаткова потреба в коштах грудня у зв'язку з перерахунком збільшилася майже на 5 млн.грн. і складає 127,1 млн.грн. 

 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02