У Хмельницькому буде створено центр для проведення гемодіалізу хворим з хронічною нирковою недостатністю
П'ятниця, 24 лютого 2017, 17:30
Лікування хворих з хронічною нирковою недостатністю у місті Хмельницькому методом програмного гемодіалізу ("штучна нирка") здійснюється у Центрі екстракорпоральної детоксикації Хмельницької обласної лікарні. У відділенні Хмельницької обласної лікарні працює 17 апаратів "штучної нирки", які обслуговують 107 хворих. Серед них 67 хворих є мешканцями міста Хмельницького.
Суттєво полегшило б процес лікування таким пацієнтам створення центру екстракорпоральної детоксикації на базі міського закладу охорони здоров’я. З цією метою уже виділено приміщення на першому поверсі четвертого корпусу Хмельницької міської лікарні. У кінці минулого року за кошти міського бюджету розпочато ремонтні роботи для облаштування центру.
Як повідомляють в управлінні охорони здоров’я міської ради, для проведення процедур, хворі централізовано забезпечуються розхідними матеріалами (магістралі, голки, діалізатори, розчини для діалізу), додатково необхідні бинти, розчин гепарину, фізіологічний розчин, лейкопластир. Крім зазначеного, кожному хворому конче треба препарати для лікування ускладнень та супутньої патології. Таким чином, пацієнту щомісяця життєво необхідно витрачати на лікування чималу суму коштів. Ця сума для багатьох хворих є значною.
Варто врахувати те, що пацієнти з міста проходять сеанси гемодіалізу у обласній лікарні в 3-ю або 4-у зміну, тому виникає питання доїзду до лікарні та з лікарні в пізній час. Рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради 70 гемодіалізним хворим надано одноразову грошову допомогу на транспортні затрати  по 1500 гривень кожному на загальну суму в 105 тисяч гривень.
Згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 17 серпня 1998 р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», в 2016 році пацієнти цієї категорії отримували ліки по додатку 1, п.2 (групи населення, при амбулаторному лікуванні яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються з оплатою 50 відсотків їх вартості) на загальну суму понад 85 тисяч гривень.
 
Довідково:
Упродовж останнього десятиріччя спостерігається значне збільшення розповсюдженості хвороб нирок, таких як: хронічний пієлонефрит, інфекції сечовивідних шляхів та вторинні нефропатії. Ці хвороби  призводять до розвитку хронічної ниркової недостатності, тобто таких необоротних  змін в нирках, які із плином часу призведуть до їх повної відмови. Відтоді хвороба "приковує" людину до апарата штучної нирки. Тричі на тиждень протягом 3-4 годин апарат очищає організм від шлаків, які у здорових людей виводять нирки. Ця процедура називається гемодіаліз. Якщо пропустити кілька сеансів гемодіалізу, настає смерть. На гемодіалізі перебувають доти, доки не пересадять нирку, якщо буде встановлено, що за низкою параметрів вона підходить цьому хворому.
На сьогоднішній день замісна ниркова терапія методом гемодіалізу це єдиний метод надання кваліфікованої консервативної медичної допомоги хворим з термінальною стадією ниркової недостатності і як результат продовження їх життя.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02