У Хмельницькому щеплення тварин проти сказу – безкоштовні
Четвер, 23 березня 2017, 18:26

altСказ – особливо небезпечна інфекційна хвороба усіх теплокровних тварин (хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських  диких тварин) і людини. Характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується летально. Так, за минулий рік у Хмельницькій області було встановлено 55 випадків захворювання тварин на сказ.
Слід зазначити, що Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Хмельницькій міській раді спільно з управлінням Держпродспоживслужби розробили Програму профілактики та боротьби зі сказом у місті Хмельницькому на 2017 рік. Затвердити її планують на черговій сесії міської ради.
Хмельницька міська державна лікарня ветеринарної медицини наголошує, що щеплення – єдиний захист від сказу. Тому необхідно щорічно проводити  профілактичні щеплення проти сказу домашнім собакам та котам.
Щеплення домашніх тварин проти сказу проводяться безкоштовно за адресою: вул. Чорновола, 176/1, Хмельницька міська державна лікарня ветеринарної медицини. Телефон для довідок: 64-50-23, 64-31-07.
 
Крім того, щорічно у весняно-літній період у мікрорайонах міста працівники  лікарні ветеринарної медицини розвішують оголошення, коли і де будуть здійснюватися виїзди для проведення щеплень.
Довідково:
        Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус головним чином зі слиною. За джерелом та   резервуаром збудника розрізняють епізоотії сказу міського типу, основним розповсюджувачем якого є собаки, і епізоотії сказу природного типу, що поширюється  м’ясоїдними – лисицями, єнотовидними собаками, вовками, пацюками та іншими.
         Зараження сказом відбувається в основному, через укуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Спостерігалися випадки зараження через непошкоджені слизові оболонки.
         Тривалість інкубаційного періоду залежить від виду, віку та резистентності тварини, місця та характеру укусу, кількості та вірулентності вірусу, що потрапив у рану. Найбільш короткий період складає 7-8 днів, у середньому він триває від 3-х місяців.
         Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в м. Хмельницькому та області протягом останніх років залишається напруженою.   
          Якщо Вас укусила безпритульна,  домашня чи дика тварина, пам’ятайте – вона може бути заражена вірусом сказу.
              Після  укусу твариною необхідно відразу провести місцеву обробку рани: промити поверхню укусу проточною водою з господарським милом, або ж застосувати перекис водню, після чого краї рани необхідно обробити розчином йоду, накласти не тугу марлеву пов’язку. Після місцевої обробки рани терміново зверніться  до лікаря в травмпункт.  Лікарю потрібно повідомити дані щодо тварини, яка нанесла вам укус, що дасть можливість ветеринарним спеціалістам проводити за нею клінічний нагляд.      
       Тварину, що вкусила забивати забороняється, її необхідно ізолювати та звернутися в установу ветеринарної медицини. У місті це Хмельницька міська державна лікарня ветеринарної медицини. Якщо тварина, яка укусила, з тих чи інших причин загинула, труп доставляється до Хмельницької регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, що по Сіцінського, 26 для проведення дослідження на сказ.  
 
   
     Кожен власник тварин повинен знати та дотримуватися обов’язкових правил:
 
1.     щороку доставляти собак та котів у ветеринарні установи для огляду та імунізації (щеплення) проти сказу;
2.     утримувати сторожових собак на прив’язі або ж у вольєрі і випускати їх лише у закритих дворах, що включають можливість втечі, про наявність собак застерігати написом;
3.     про захворювання або укус собаки, кота чи іншої тварини негайно повідомляти державну ветеринарну службу;
4.     вигулювати та виводити за межі помешкання собак з підвищеною агресивністю тільки при наявності коротких повідків та намордників і обов’язкового щеплення від сказу;
5.     купувати, продавати, виставляти на виставки, перевозити в інші населені пункти усіма видами транспорту собак, котів та інших тварин тільки при наявності ветеринарного свідоцтва Ф №1 та ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців і не менше 30 днів до вивозу;
6.     не допускати до полювання не щеплених проти сказу собак.
 
      Щоб захистити себе і свою тварину від такого небезпечного захворювання обов’язково  виконуйте вказані поради!
 
      
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02