Де на Хмельниччині можна ловити рибу у нерестовий період
Вівторок, 25 квітня 2017, 11:14

Заборона на вилов риби, а також інших водних біоресурсів застосовується з метою оновлення і збереження популяції різних видів. Найчастіше такі заборони накладаються контролюючими органами залежно від сезону, а також торкаються використання снастей і способів рибалки. Так, з метою охорони більшості видів в період нересту, а також створення сприятливих умов водних біоресурсів на зимувальних ямах, в певні осінньо-зимові і весняно-літні періоди вводяться обмеження, і навіть повна заборона на рибалку на певних водоймищах. Окрім цього, кожен рибалка повинен знати, що законом дозволено використовувати далеко не усі снасті, знаряддя і способи рибалки. Зокрема, заборони торкаються лову мережами, острогами і косинками, також існують обмеження по лову риби з човнів.

Терміни заборони в Україні на рибалку в різних регіонах і областях можуть істотно відрізнятися, проте в більшості своїй сезонний нерестовий період визначається термінами з 1 квітня по 30 червня. І в цей час дозвіл на використання плавальних засобів мають тільки органи, що займаються охороною водоймищ.
У місцях нересту заборонено проводити вибухові роботи. Під строгою забороною риболовецькі змагання і підводне полювання.
Незалежно від сезонних обмежень, в законі визначений перелік знарядь лову, який заборонений за будь-яких умов і відноситься до браконьєрських. Рибалці загрожує неминучий штраф, якщо у своєму арсеналі він використовує:бредень; ятір; доріжку; острогу; парашут; павук; самодер; ставну сіть; екран.
Неприпустимо використання вибухівки і отруйних речовин, акумулятора і трансформатора, які заподіюють значну шкоду рибному господарству, вбиваючи рибу в радіусі багатьох десятків метрів. Сам того не підозрюючи, рибалка може порушити правила рибалки, якщо його улов перевищить добову норму на одну людину.
З 01.04.2017 року в Хмельницькій області вступив в дію наказ Управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Хмельницькій області від 23.03.2017 року №11 «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області в 2017 році». До наказу додається перелік ділянок водойм призначених для любительської риболовлі на вудку з одним гачком, або одним спінінгом з блешнею, лише з берега.
Перелік ділянок водойм Хмельницької області де спортивно – любительське рибальство дозволено в нерестовий період 2017 року з берега однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом:
Дністровське водосховище:
1. Дністровське водосховище в районі с. Сокіл 1 км. в верх по Дністровському водосховищу.
2. р. Смотрич в адміністративних межах с. Устя.
3. Від дачного масиву Лука Врублівецька вниз і вверх 1км.
4. Туристичний комплекс «Ксенія» вниз по течії 1 км і проти течії 2 км.
5.  Від Гораївського водозабору – до с. Гораївка.
6.  Дністровське водосховище р-н с. Стара Ушиця від спортивної бази до високовольтної лінії.
7.  Від с. Пижівка до с. Лоївці.
8.  Від с. Березівка вверх по течії до с. Шибутинці р. Данилівна.
9.   База відпочинку с. Куражин проти течії 1 км.
10. База відпочинку с. Рудківці вниз по течії 2 км.
11. В адміністративних межах с. Рогізна до впадіння р. Рогозянка вверх 1 км.
12. В адміністративних межах с. Тарасівка.
13. р. Збруч в адміністративних межах с. Збруч.
14. Від режимної зони охорони залізничного мосту вверх по течії 1 км.
Мислятинське водосховище:
1. Від с. Мислятин до с. Дібровка р. Горинь
р. Бужок:
1. 500 м. нижче мосту с. Моломоленці до 500 метрової охоронної зони верховинної споруди ставка «Анаставці верхні».
Водойми закріплені за УТМР:
1. Став с. Жучків Славутського району;
2. Водосховище «Христосово» Старосинявського району
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02