Краєзнавчо-мистецький проект «Місто» чекає на відвідувачів у музеї історії міста
П'ятниця, 12 травня 2017, 15:13

 

У музеї історії міста Хмельницького перетнулися дві різних за змістом та жанрами виконання експозиції, які переросли в оригінальний проект «Місто». На тлі понад 30-ти світлин старовинних будівель Проскурова представлені художні роботи, що уособлюють різні прояви життя міста. Автори світлин – Сергій Аніськов та Олена Лаптєва – є членами Національної спілки фотохудожників України. Також на виставці представлена колекція художньої скульптури, виконаної в техніці пап’є-маше та живописні роботи авторства хмельницького майстра, скульптора і художника Олександра Шведа.
alt

alt

Як стверджують автори проекту, їх об’єднала спільна тема – збереження історичної спадщини міста Хмельницького. Саме на цьому акцентував увагу присутніх на презентації проекту начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков, який висловив вдячність авторам виставки за безкорисливе відновлення історії нашого міста та вручив їм подяки за особистий вклад у популяризацію міської історичної спадщини. Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш розповіла гостям вернісажу про натхненну ідею створення цього проекту, у якому синтезувалися різні види мистецтва.
Легко впізнаваними є єврейські мотиви, польські та українські, адже саме з єднання та водночас виокремлення цих трьох національних культур і склалася врешті-решт багатонаціональна культура Хмельницького – міста, в якому ми живемо, затишними вуличками якого ходимо, яке щиро любимо і намагаємося зробити його ще затишнішим і ще кращим.
 
А Сергій Аніськов, розповідаючи про роботу над проектом, навіть провів невеличку екскурсію за представленими світлинами, емоційно зауваживши, скільки насправді цікавого є в нашому місті, гідного уваги багатьох людей, і висловив сподівання, що у школах Хмельницького невдовзі таки має з’явитися такий надзвичайно важливий предмет, як історія рідного міста.
 
А своєрідним центром експозиції в музеї історії міста Хмельницького став дивовижний експонат, який нещодавно з’явився в музеї – автентичні, двері з дерева, декоровані майстерним різьбленням у техніці, притаманній проскурівській єврейській культурі кінця XIX – початку ХХ століття. «У нас ще досі існують старовинні двері в малесеньких єврейських будиночках, приблизно такі, як сьогодні ми маємо змогу представити до вашої уваги з відкриттям цього мистецького проекту. Адже такі автентичні двері з єврейського будиночка – як часточка минулого нашого міста – вони сьогодні є живим центром цього проекту, що дихає проскурівською старовиною, – представила музейну цікавинку хранитель фондів музею історії міста Хмельницького Вікторія Папонова. – Попереду серйозна наукова робота з вивчення цього експонату, якому понад сто років, символів, присутніх на ньому, їхнього значення.  А сьогодні ви маєте змогу доторкнутися до історії нашого міста в переплетенні мистецьких напрямків, жанрів, технік, стилів саме завдяки представленому поєднанню мистецьких робіт проекту «Місто».
 
 
Чарівним музичним обрамленням презентації оригінального мистецького проекту «Місто» став виступ спеціальних гостей заходу – учнів музичної школи № 1 імені Миколи Мозгового: юної скрипальки Олександри Бені під фортепіанний акомпанемент концертмейстера Юрія Портного; та гітариста Даниїла Зяблова.
alt
alt
 
Мистецько-краєзнавчий проект «Місто» чекає на Вас у музеї історії міста Хмельницького з вівторка по суботу впродовж травня і червня, аби Ви могли побачити старий Проскурів, як місто в усіх його проявах. 
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02