До уваги фізичних осіб-підприємців!
Четвер, 22 червня 2017, 14:18

alt

Питання зарахування стажу підприємницької діяльності, який треба мати для нарахування пенсії є одним з найактуальніших серед звернень до Пенсійного фонду. Тож про переваги сплати єдиного внеску у розмірі не менше мінімального страхового внеску інформує управління Пенсійного фонду України у місті Хмельницькому.
Враховуючи те, що з 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати зріс до 3200 гривень, розмір мінімального страхового внеску становить 704 гривні на місяць. Проте для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, Законом встановлено його спеціальний розмір. Так, визначаючи базу нарахування єдиного соціального внеску самостійно для себе, ФОП на першій групі єдиного податку зобов'язаний сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за місяць в сумі не менше, ніж половина розміру мінімального страхового внеску. А це 352 гривні ЄСВ з розрахунку на кожен місяць.
Звертаємо увагу, що питання пенсійного забезпечення підприємців урегульовано Законом №1058-VI “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 року, згідно з яким страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 гривні. У разі сплати єдиного внеску у сумі 352 гривні за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме півмісяця, що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.
Нагадуємо, сьогодні для призначення пенсії за віком необхідно мати не менше 15 років страхового стажу. Мінімальний розмір пенсії за віком у розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (сьогодні це 1312 грн.) встановлюється за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу. За Урядовим проектом пенсія за віком у 60 років з 1 січня 2018 року призначатиметься за наявності 25 років страхового стажу. Особам, в яких страховий стаж складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Таким чином, пенсійна реформа передбачає залежність віку виходу на пенсію від наявного страхового. Тому питання сплати єдиного соціального внеску в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок є як ніколи актуальним. Отже, шановні підприємці, подбайте про своє майбутнє соціальне забезпечення вже сьогодні.
 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02