від 29.06.2017 року № 408 "Про роботу Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради щодо дотримання та забезпечення законодавчих норм організації системи позашкільної освіти "
Четвер, 06 липня 2017, 12:31

Україна
Хмельницька міська рада
Виконавчий комітет
РІШЕННЯ

від 29.06.2017 року № 408

Про роботу Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради щодо дотримання та забезпечення законодавчих норм організації системи позашкільної освіти 

Заслухавши інформацію директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Р. Миколаєва «Про роботу Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради щодо дотримання та забезпечення законодавчих норм організації системи позашкільної освіти», виконавчий комітет міської ради відмічає, що в місті проведена відповідна робота по дотриманню та забезпеченню законодавчих норм організації системи позашкільної освіти міста на належному рівні.

Система позашкільної освіти міста Хмельницького включає 6 позашкільних навчальних закладів: Хмельницький палац творчості дітей та юнацтва; Хмельницький дитячо-юнацький центр; Хмельницька дитячо-юнацька спортивна школа Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради; Хмельницький міжшкільний навчально-виробничий комбінат; Хмельницький міський центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді; позашкільний навчальний заклад «Дитячо-юнацький оздоровчий комплекс «Чайка» міста Хмельницького».

Позашкільні навчальні заклади забезпечують розвиток індивідуальних творчих здібностей і вподобань кожної дитини, можливість особистісного зростання та соціалізації, формування сучасної, креативної особистості зі свідомими національно-патріотичними переконаннями.

Хмельницький палац творчості дітей та юнацтва (М. Пилипак) працює за такими напрямками: науково-технічний, еколого-натуралістичний, фізкультурно-спортивний, художньо-естетичний, соціально-реабілітаційний, військово-патріотичний, дослідницько-експериментальний, гуманітарний. Формування дитячого контингенту, мережі гуртків та комплектування груп у Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва проходить відповідно до Закону України «Про позашкільну освіту». У 2016-2017 навчальному році мережа Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва складала 144 групи, 2624 учня.

Діяльність Хмельницького міського центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (Л. Стебло) спрямована на забезпечення права школярів на здобуття позашкільної освіти відповідно до запитів та вподобань. Основними напрямами діяльності навчального закладу є туристсько-краєзнавчий та туристсько-спортивний, що передбачає залучення вихованців до активної діяльності з вивчення історії рідного краю та довкілля, географічних, етнографічних, історичних об’єктів і явищ соціального життя, оволодіння практичними уміннями та навичками зі спортивного туризму та орієнтування, організацією змістовного дозвілля. У 2016-2017 навчальному році мережа Хмельницького міського центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді складала 47 груп, 670 учнів.

Хмельницька дитячо-юнацька спортивна школа Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради (О. Тіслін) є закладом спортивного профілю, який забезпечує розвиток здібностей вихованців в обраному виді спорту. Навчально-тренувальний процес у групах з видів спорту, що входять до складу відділень, регламентується чинним законодавством України. У 2016-2017 навчальному році мережа Хмельницької дитячо-юнацької спортивної школи Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради складала 60 груп, 428 учнів.

Головною метою діяльності Хмельницького дитячо-юнацького центру (П. Мельник) є створення умов для гармонійного розвитку природних нахилів та інтересів вихованців, організація їхнього дозвілля і відпочинку. У 2016-2017 навчальному році мережа Хмельницького дитячо-юнацького центру складала 38 груп, 519 учнів.

Позашкільний навчальний заклад «Дитячо-юнацький оздоровчий комплекс «Чайка» міста Хмельницького» (А. Паламарчук) приймає на оздоровлення та відпочинок дітей віком від 7 до 18 років, які перебувають у зазначеному закладі самостійно. У комплексі період оздоровчої зміни становить 21 день, протягом якого дитина отримує послуги з оздоровлення та відпочинку.

Хмельницький міжшкільний навчально-виробничий комбінат (О. Кріуліна) є закладом системи середньої освіти, що забезпечує потреби учнів загальноосвітніх навчальних закладів у профорієнтаційній, допрофесійній та професійній підготовці. У 2016-2017 навчальному році мережа Хмельницького міжшкільного навчально-виробничого комбінату складала 37 груп, 624 учня.

Також діти здобувають позашкільну освіту в загальноосвітніх навчальних закладах міста Хмельницького. Спектр шкільних гуртків широкий і різноманітний. Загальна їх кількість становить 435 гуртків, в яких навчаються 8638 учнів. Напрями гуртків різні: науково-технічний (20 гуртків, 378 учнів), еколого-натуралістичний (9 гуртків, 157 учнів), туристсько-краєзнавчий (14 гуртків, 251 учень), фізкультурно-спортивний (112 гуртків, 1962 учня), художньо-естетичний (156 гуртків, 3420 учнів) та інші (124 гуртка, 2470 учня).

Загальна кількість вихованців, залучених до роботи в гуртках, студіях і секціях на базі загальноосвітніх навчальних закладів становить 13503, що складає 45% від загальної кількості учнів.

Також для 10 керівників найбільш успішних гуртків, студій і секцій позашкільних навчальних закладів призначено персональні премії Хмельницької міської ради.

Позашкільні навчальні заклади сприяють професійному самовизначенню і творчій самореалізації дітей.

Водночас у системі позашкільної освіти існують проблеми:

 

  • недостатнє залучення підлітків і старшокласників у систему позашкільної освіти;

  • зношеність будівель;

  • відсутність бюджетних призначень на придбання техніки, обладнання, ліцензованого програмного забезпечення, яке потрібне для реалізації сучасних освітніх програм технічної спрямованості;

  • недостатнє фінансування дітей, які навчаються в гуртках, студіях і секціях позашкільних навчальних закладів для участі в конкурсах всеукраїнського і міжнародного рівнів.

 

На підставі викладеного, з метою забезпечення доступності позашкільної освіти, популяризації різних форм роботи позашкільних навчальних закладів, створення умов для збереження мережі позашкільних навчальних закладів міста, подальшого зміцнення матеріально-технічної бази позашкільних навчальних закладів, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

  1. Інформацію директора Департаменту освіти та науки Р. Миколаєва «Про роботу Департаменту освіти та науки щодо дотримання та забезпечення законодавчих норм організації системи позашкільної освіти» взяти до відома.

  2. Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради:

    1. Щоквартально здійснювати моніторинг функціонування гуртків і секцій позашкільних навчальних закладів, якості надання послуг, ефективності системи виховання у позашкільних навчальних закладах.

    2. Один раз у півріччя розглядати питання про стан діяльності позашкільних навчальних закладів міста на засіданнях колегії Департаменту освіти та науки.

    3. Протягом року надавати методичну допомогу керівникам гуртків національно-патріотичного, еколого-натуралістичного, туристсько-краєзнавчого та інших напрямів позашкільних навчальних закладів міста.

  3. Керівникам навчальних закладів міста:

    1. Протягом року проводити публічні звіти про роботу навчальних закладів перед громадськістю міста, висвітлювати інформацію про діяльність гуртків і секцій у засобах масової інформації, на офіційних веб-сайтах і в соціальних мережах. Створити та розповсюдити рекламні відеоролики з метою ознайомлення населення міста з освітніми послугами та залучення більшої кількості дітей до роботи в гуртках.

    2. Протягом 2017-2018 навчального року розширити мережу гуртків екологічного спрямування з метою прищеплення в підростаючого покоління любові до природи, створення безпечного та комфортного середовища проживання в місті.

    3. Протягом року виявляти, підтримувати та розвивати природні нахили та здібності дітей з особливими освітніми потребами, залучати їх до навчання в гуртках, секціях, студіях позашкільних і загальноосвітніх навчальних закладів.

    4. Протягом року забезпечувати співпрацю навчальних закладів із громадськими організаціями щодо проведення змістовного дозвілля дітей.

    5. Протягом року проводити модернізацію навчальної, матеріально-технічної, методичної бази позашкільних навчальних закладів.

    6. Протягом року забезпечувати участь вихованців навчальних закладів у міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах і змаганнях.

    7. Протягом року проводити заходи з підвищення професійної майстерності працівників позашкільних навчальних закладів.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Г. Мельник.

 

 

Заступник міського голови А. Нестерук

 

 

 

 

 
 

(c) Хмельницька міська рада, виконавчий комітет
(c) Офіційний сайт розроблений і супроводжується ХМКП "Хмельницькінфоцентр"
Використання матеріалів дозволяється за умови обов'язкового посилання на джерело  www.khmelnytsky.com

E-mail:

rada@khmelnytsky.com

Поштова адреса:
вул. Гагаріна, 3
м. Хмельницький
29013, Україна
тел./факс: (0382) 76 45 02